Articole

[Video] Kit de sănătate emoțională: Relaționarea… vechea și noua noastră nevoie primară

Într-o perioadă delicată din punct de vedere emoțional și social, traversăm culoarele creierului nostru în căutarea modalităților cele mai adaptate de a relaționa – atât cu cei dragi, cât și cu persoanele „cu care ne-am trezit” carantinați. Așadar, e nevoie să acordăm atenție sporită axei Relațiilor Sociale, prezentată mai întâi din prisma relațiilor cu copiii, apoi din prisma relației de cuplu în pastilele anterioare. De această dată, colegul nostru, Răzvan GOGA, a pregătit o pastilă despre CUM relaționăm, DE CE, CU CINE și CÂT.

De-a lungul timpului, relaționarea umană a căpătat diferite forme, toate având însă, în esență, același obiectiv comun: de a interacționa cu cei ca noi. Chiar dacă multă vreme relaționarea nu a fost inclusă în categoria nevoilor de bază, studii recente din neuroștiințe scot la iveală aspecte extrem de importante legate de impactul pe care îl are relaționarea în viața noastră.

Conform acestor studii, în creierul uman există o așa numită „rețea socială”, similară cu rețelele dedicate văzului, mișcării sau auzului, responsabilă cu toate interacțiunile pe care le avem cu mediul social. Se pare că această rețea este înnăscută, deoarece bebelușii de aproximativ 6 luni sunt capabili să experimenteze emoții complexe precum gelozia, chiar înainte de a putea vorbi. Un aspect surprinzător, reliefat de aceste cercetări, arată cum creierul uman interacționează cu mediul social folosind aceleași rețele precum cele de supraviețuire. Cu alte cuvinte, foamea și ostracizarea folosesc aceleași rețele ale creierului nostru.

Matthew Lieberman susținea că „4 din 5 procese care se derulează în subconștient atunci când creierul nostru este în stare de repaus, implică gânduri despre persoane din jurul nostru și despre noi înșine”.

Sentimentul apartenenței la grup reprezintă o recompensă esențială pentru ființele umane. Studiile ne arată că, dincolo de bani și sănătate, aspectul care-i face pe oameni fericiți este reprezentat de cantitatea și calitatea relațiilor. Iar odată cu fericirea, creierul nostru are parte de un cocktail serios de dopamină și oxitocină, neurotransmițători care creează o stare de bine și o nevoie de a repeta acțiunea care ne-a produs această plăcere, adică nevoia de a interacționa din nou… și din nou.

Pe de altă parte, relaționarea poate reprezenta un subiect delicat pentru creierul nostru pentru că teama de respingere ne face uneori să fim extrem de precauți în interacțiunile cu ceilalți. Creierul tinde să clasifice persoanele necunoscute mai degrabă ca „dușmani” decât ca „prieteni” și, din acest motiv, discuțiile cu necunoscuții încep de multe ori cu subiecte inofensive precum starea vremii. Izolarea forțată, respingerea grupului, reprezintă de asemenea o amenințare cumplită pentru creier, care poate duce la dereglări serioase ale psihicului uman.

Având în vedere aceste aspecte, ne este poate mai ușor să înțelegem de ce relaționarea poate părea uneori un calvar care ne consumă energie cerebrală în exces și, în același timp, o provocare pe care ne-o asumăm din nevoia primara de a interacționa și de a fi fericiți făcând-o.

Dar de unde și cum să începi? Ce să faci, cu cine și când? Sunt câteva întrebări ale căror răspuns pare să reprezinte premiul cel mare, lozul câștigător, informația supremă.

Fereastra Johari

În anii ’50, psihologii americani Joseph Luft și Harry Ingham au dezvoltat un model cu multiple funcționalități în ceea ce privește comunicarea și relaționarea, model numit Fereastra Johari (din combinația numelor celor doi).

Modelul oferă un cadru simplu pentru a compara ceea ce comunicăm noi despre noi și ceea ce percep ceilalți despre noi, facilitând astfel comunicarea și relaționarea individuală sau de grup. Aceste informații se împart în 4 cadrane, de aici venind numele de fereastră.

Cele 4 zone ale modelului, cele 4 ochiuri ale ferestrei, dezvăluie modul în care interacționăm cu cei din jur și ne pot oferi câteva insight-uri despre modul în care putem „conduce” dansul relaționării.

  • Ceea ce o persoană cunoaște despre sine și este cunoscut și de către ceilalți (eu știu și ceilalți știu). Aceasta zona este cunoscută sub numele de ARENA;
  • Ceea ce este necunoscut persoanei despre sine, dar este cunoscut de alții (eu nu știu dar ceilalți știu). Zonă denumită drept ZONA OARBĂ;
  • Ceea ce o persoana știe despre ea, dar ceilalți nu știu (eu știu dar ceilalți nu știu). Aceasta zona mai este denumită și ZONA ASCUNSĂ;
  • Ceea ce nici persoana nici ceilalți nu știu despre acea persoană (eu nu știu și nici ceilalți nu știu). Zona numită NECUNOSCUT.

Provocarea relaționării este să lărgim Arena, explorând prin metode specifice și celelalte ochiuri ale ferestrei. Sigur că vor exista întotdeauna anumite părți din fereastra lui Johari pe care nu le vom aduce niciodată în arenă, acest aspect fiind firesc prin natura ființei umane. De exemplu, pot fi aspecte ale zonei Ascunse, pe care nu sunt confortabil/ă să le împărtășesc cu nimeni, precum sunt și zone ale Necunoscutului, pe care nu voi avea ocazia sau nu voi fi dispus să le explorez niciodată.

Cu toate acestea, o Arenă generos lărgită ne oferă accesul la relații sănătoase, de lungă durată, bazate pe nevoi, credințe și alte aspecte comune și/sau complementare ale vieții noastre, fiind o adevărată sursă de fericire, conform studiilor din neuroștiințe. În concluzie, în cazul relațiilor, fundația puternică pornește de la construirea… ferestrelor!

Bibliografie

  • ROCK, David (2009) – Your Brain at Work
  • HARRIS, Thomas (2011) – Eu sunt OK – Tu ești OK
  • GLADWELL, Malcolm (2019) – Talking to Strangers
  • MAISTER, David; GALFORD Robert (2000) – The Trusted Advisor

Kit de sănătate emoțională este un proiect HUMANCO prin care ne propunem să aducem mai aproape de fiecare instrumente de gestionat emoții, de făcut un mai bun management al timpului, de creat rutine – resurse utile pentru a face față perioadei prin care trecem în prezent.